Breaking Borders Logo
4.5
nota 4.5/5 de la 3 utilizatori
   
vazuta de:     “Omul-pernă” este cea mai cunoscută piesă a lui Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi britanici contemporani. Textul a câştigat Premiul Olivier pentru Cea mai bună piesă în 2004 și are o nominalizare la Premiul Tony în anul 2005.

“Construit sub forma unei povești pe jumătate naive, o poveste fantastică de groază despre un scriitor de astfel de povești, este un labirint de răsturnări de situație, ca o ghicitoare al cărei răspuns se transformă în continuu, transformând odată cu el și datele ghicitorii..”  spune Eugen Gyemant, regizor.

Într-un stat totalitar fictiv, un scriitor anonim este interogat în legătură cu poveștile lui macabre și asemănările dintre acestea și o serie de crime petrecute în oraș. Timp de două ore, publicul devine martorul anchetei conduse de doi detectivi excentrici într-o comedie (foarte, foarte) neagră ce îmbină suspansul lui Hitchcock, cu umorul lui Tarantino și lumea magică și întunecată a lui Tim Burton. O poveste cu răsturnări de situație neașteptate, în care basmul se confundă cu realitatea, iar personajele nu sunt nici pe departe ceea ce par a fi.

Piesa este construită prin continue răsturnări de situație, ca o poveste fantastică de groază dezvoltată până la absurd. Aceste răsturnări teatrale fac ca textul să oscileze în continuu între parodie și un tragic naiv, asumat în același fel în care se implică copiii în propriile ficțiuni. “Omul Pernă” este o comedie neagră despre imaginație, care uneori, cu cât e mai bolnavă, cu atât e mai creativă.